Vi förstår vikten av att ha säkra lekplatser där barn kan leka och utforska utan oro för olyckor. Enligt FN:s barnkonvention, artikel 31, så har varje barn rätt till lek i en stimulerande, trygg och lämplig miljö.
Först och främst handlar det såklart om att vi ska kunna erbjuda våra barn en säker och trygg miljö att leka och utvecklas i, men även för att det finns lagar och regler för lekplatser som ser till att de byggs och underhålls på rätt sätt. Dessa regler reglerar också hur ofta besiktningar ska utföras. Mer utförligt kan man läsa mer om detta på Boverket.se – “Regler för lekplatser och lekredskap”.
En besiktning går ut på att identifiera eventuella fel och oförutsedda risker, på eller runt en lekplats, som kan leda till att ett barn gör sig illa. Felen/riskerna graderas beroende på hur stor sannolikhet det är, eller hur allvarlig skada de kan åsamka ett barn.
Fastighetsägaren är ansvarig för att lekplatsen är säker och att gällande lagar och regler för en lekplats efterlevs. En årlig säkerhetsbesiktning ska enligt gällande standard utföras och hjälper er att leva upp till kraven i kombination med att ni åtgärdar de fel och risker som identifierats i besiktningen.
Varför ska man besikta?
Varje år inträffar uppskattningsvis 19 000 olyckor på lekplatser och skolgårdar i Sverige bland barn i åldrarna 0-17 år, olyckor som leder till att man söker läkarvård på akutmottagning. Därför är det extra viktigt med tillsyn och kontroll för att minimera olyckor.
Sedan 1 januari 1999 skall alla lekplatser säkerhetsbesiktas varje år enligt den europeiska standard som då trädde i kraft. Lekplatsbesiktningen görs av en certifierad person som har kunskap och utbildning om lekplatsstandarden, plan och bygglagen, boverkets byggregler, produktsäkerhetslagen, produktansvarslagen samt ordningslagen.
Kravet på att besikta kommer med stöd i flertalet lagar och förordningar.
Hur går en lekplatsbesiktning till?
- Vid en besiktning går vi igenom hela lekplatsen, redskap för redskap och kontrollerar bland annat skick, placering och befintligt fallunderlag.
- Andra viktiga delar som kontrolleras är om det finns ställen där huvud, hals, fingrar och fötter mm kan fastna.
- Vi använder oss av olika typer av provningsmetoder, ibland med hjälp av speciella provkroppar utformade för att se om redskapen uppfyller de gällande måttkraven.
- Det stötdämpande underlaget såsom sand, grus, gummimattor eller konstgräs genomförs genom en ockulär besiktning.
- HIC-provning enl. SS-EN 1177:2018 ingår ej.